16 dní do voleb

19.09.2018 00:19

Do komunálních voleb zbývá 16 dní a mně se minulý týden do rukou dostaly volební materiály tří volebních stran zveřejněné zřejmě v Ledečském zpravodaji. Již jsem okomentoval volební program a kandidátky dvou levicových stran ČSSD a KSČM a dnes se podíváme na prezentaci pravicové strany ODS. Ta v Ledečském zpravodaji nechala zveřejnit tento předvolební materiál:

Fotografie naleznete na webu ODS zde.

Celostátní volební program ODS 2018 zde.

Letošní seznam kandidátů ODS pro komunální volby je téměř totožný s tím minulým, se kterým se v roce 2014 ucházeli o přízeň voličů s volebním výsledkem 10,46 % a ziskem 2 mandátů v zastupitelstvu města. Liší se pouze dvěma jmény: Michaela Hrabaňová (roz. Součková) a Roman Vacek (roz. Vacek), kteří nahradili Zbyňka Bargera a Martina Závrského. Ostatní jména nesou svoji kůži na trh znovu pouze s tím rozdílem, že ta kůže, nebo spíše peří, je o 4 roky starší a tak místo modré barvy zbělelo. (viz nové logo výše).

 Ty 4 roky mají vliv i na věkový průměr kandidátů ODS, který nyní činí 51 let. Až na Tomáše Fialu (22), zřejmě bývalého spolužáka naší Štěpánky, znám všechny kandidáty osobně, tak si troufám říct, že by kterýkoli z nich mohl být pro zastupitelstvo města přínosem. Narozdíl od kandidátky ČSSD, kde tomu je zcela opačně. Někteří sice v rozporu s proklamací v předposlední větě prezentace toho (vzhledem ke svému věku) nemohli ještě tolik dokázat, ale co není, může asi být, že? :-)

K volebnímu programu toho mnoho poznamenat taky nelze, neboť se jedná o obecně platné fráze, tak ho snad jen oživím několika foxteriérovými postřehy, které jsem stejně někde ukradl:

ad 1) Lepší spolupráce s okresem je špatná formulace. Okres je jen územní jednotka vyznačená na mapě ČR, která nemá na rozdíl od Kraje žádné orgány ani potentáty, se kterými by šlo spolupracovat.  K okresu se je možno jen s hrdostí hlásit. Spolupráce je možná jen s obcemi na jeho území. U Kraje se sice jedná taky o území, ale ten má svoje hejtmanství a s ním spolupracovat lze.

ad 2) Chodníky lze opravit provizorně, částečně nebo celkově. Možná ještě taky zgruntu. Ale "smysluplně" je opět špatná a taky trochu úsměvná formulace. :-)

ad 3) Opravdu budete usilovat o podporu všech aktivit? I třeba Techno party? Nebo Nočních vlků? Či Gay Pride? 

ad 4) OK

ad 5) OK, ale je to příliš obecná a neurčitá proklamace.

ad 6) dtto ad 5)

ad 7) Proč jen v nočních hodinách? Což ve dne to není v Perle Posázaví zapotřebí? Když tam zavítám, projíždí tam nějakej pošuk v bílé Volze a dělá na mě paroháče. :-)

ad 8) Zatím jediná volební strana, co si vzpomněla na osady. Však taky jejím lídrem je dlouholetý a všemi osadníky "milovaný" předseda osadního výboru. Na tomto poli by se od proklamací mělo přejít k činům, jinak přijdete o další "Vrbku". Třeba i Habrek i se Spolkovým domem, ale ten mu, doufám, prodáte. :-)

ad 9) Co je tím myšleno? Movitý majetek = vybavení úřadu, škol a dalších obecních organizací, obecní mobiliář – lavičky, koše, autobusové zastávky, zábradlí atd. Bylo by proto vhodnější slovo "movitého" vypustit a starat se o veškerý majetek i ten nemovitý a finanční, v mála případech i duševní. :-)

ad 10) OK

Co dodat? Marně v programu MO ODS hledám něco konkrétního, uchopitelného. Třeba plavecký bazén, nebo přestavěnou sokolovnu, či obchvat Obrvaně. Golfové hřiště s mrakodrapem až do modrého nebe s hnízdem pro modré ptáky. A co takhle něco originálního: sochu legendárnímu místostarostovi na Rašovci? Proto jsem tam nasázel ty smajlíky a tuto prezentaci ODS si dovolím charakterizovat snad nejvýstižněji parafrázovanými slovy Nohavicovými:

 Ani ryba, ani rak, prostě jen tak pták! 

-sv-

—————

Zpět