A je to tady!

04.08.2018 00:04

Následky dlouhodobého sucha s půlročním deficitem srážek postihly i naší obec. Na stránkách www.lestinausvetle.cz se v závěru 31. týdne objevilo toto upozornění, které již ve čtvrtek oznámil starosta místním rozhlasem:

MIMOŘÁDNÉ UPOZORNĚNÍ 
OD PONDĚLÍ 6.8.2018 se začne do vodojemu na Vrbici navážet pitná voda. Toto bude zajišťovat firma VAK Havlíčkův Brod. Jednodenní spotřeba tj. cca 110 m3 vyjde naši obec zhruba na 24 000,- Kč. Děkujeme za pochopení a prosíme neplýtvat touto vodou.
 
Poctivé by bylo provést přes víkend odečet všech vodoměrů a po dobu dodávky dražší vody od VaKu sledovat její spotřebu u všech odběratelů a tu pak vyúčtovat. Ale to bych toho chtěl asi moc. Jednodušší pro obec bude určitě zvednout cenu vody všem stejně bez ohledu na to, kdy jí odebírali a zda v období nouze šetří vodou nebo nešetří. 
 
To dobře znám z praxe v Perle Posázaví. Tím nemyslím obyvatele Ledče, ale chování příspěvkových organizací vůči svým nájemníkům, kdy se vždycky všechny náklady objektu sečetly a rozdělily podle principu náklady/m2. Pak také mi přijde cena 24000 : 110 = 218 Kč/m3 vydřidušská! Vždyť je téměř trojnásobná jak cena pitné vody vč. stočného a DPH stanovená VaK HB v letošním roce 72,99 Kč/m3 - viz zde.  
 
Zákaz napouštění bazénů a zalévání vodou z obecního vodovodu platí v naší obci již celé léto. S vodou jsme byli nuceni šetřit i v minulých letech, kdy se dodávka vody z obecního vodovodu musela občas i přerušovat. 
 
Máme sice za plotem funkční obecní studnu, ale obávám se, že voda v ní není pitná. V rybníku Návesáku a Vrbáku taktéž. Bazén jsem už tři roky nenapouštěl a na zalévání a napájení zvířectva i bahnění svině Vaňka shromažďuji vodu v 300 litrové nádrži pod okapem. Tak se nyní budu muset asi ještě zásobit lahváči a dát na modlení, aby konečně přišel déšť. 
 
Ten se občas objeví, jenže: Když jsem se ve středu odpoledne vracel z Ledče domů, nad Štěpánovem bylo zataženo a nad východním obzorem se blýskalo. Vyrazil jsem ještě do Habrů pro čerstvý a voňavý chleba a na Radkovci mě zastihl prudký déšť, který nestačily pobrat ani stěrače. Trval však pouze k samotě Kysibl. Až do Habrů pak byla mokrá silnice, ale po cestě zpět od Radkovce do Štěpánova, což je asi tak kilometr, bylo zase sucho suchoucí! Tento déšť nám nebyl zřejmě určen.
 
Chtělo by to zajistit podobný dlouhodobější lokální liják nad Vrbicí, tak jednou týdně, aby se naplnil obecní vodojem. To by byl trhák do komunálního volebního programu! Na to ale asi budou na úřadu i VaKu krátcí. Tak zbývá akorát to modlení, sušit hubu a místo vody pít pivo jak Instalatér z Tuchlovic! :-) -sv-
 
Nejlevnější vodu tradičně mají na Havlíčkobrodsku, kde za ni společně se stočným lidé budou platit 72,99 koruny za metr krychlový. „Je to možné díky přidruženým činnostem, které má firma mimo oblast vody. Ty tvoří dvě třetiny našeho zisku," vysvětlil Pavel Policar, předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod.
Ta má například aktivity ve fotovoltaice, zabývá se kogenerací a využitím energie z plynů v čistírnách odpadních vod, nabízí laboratorní služby, poskytuje výkopové a zemní práce, přeprodává vodárenský materiál, nově se pustila i do provozu úsporného veřejného osvětlení.                                                      Zdroj: iDnes

O "kritické situaci v Leštině" píše i Havlíčkobrodský deník 7.8.2018 zde.

—————

Zpět