A další perlička

02.07.2018 00:02
Při srazu rodáků na zrenovované štěpánovské návsi se po vysvěcení chystal mistr Tomáš zavěsit zrekonstrouvaný zvon z roku 1919 na nově vybudovanou zvoničku z června 2018. Pod zvoničkou byla taky nově vydlážděná plošina pro zvoníka a na této plošině si chvíli předtím rozmístila svoje inštrumenty dechová muzika a hlavně její bubeník. Bicí soupravu si rozestavil na kobereček přímo pod zvoničku tak "šikovně", že když došlo na instalaci vysvěceného zvonku na zvoničku, nebylo kam šlápnout, natož postavit štafle!
Mistr Tomáš s více jak 10-ti kilovým zvonkem na ruce stál pod plošinou, další asistenti se mu snažili postavit před zvoničku vysoké štafle, ale bicí souprava tam překážela. Rozhlíželi se proto po bubeníkovi, či kapelníkovi, ale ti se někam vytratili. Zřejmě na pivo nebo na panáka. A tak jsme po sobě mrkli s truhlářem Martinem, se kterým jsem před dvěma roky instaloval v sousední Lhotě novou kuchyňskou linku, a my oba dva statní pořízci si řekli: "Posunem to? Posunem!"
Uchopili jsme kobereček pod bicí soupravou každý za jeden roh vedle sebe a pomalu a opatrně kompletní sestavu i se stojánky na noty nebo mikrofony odtáhli potřebného třičtvrtě metru od zvoničky. A je to! Jako byste kouzelnou hůlkou mávli. Troufám si říct, že to bubeník snad ani nepoznal. :-)
Štafle se na uvolněnou plošinu s odřenýma ušima daly postavit, mistr Tomáš uchopil zvonek zevnitř za srdce a ve slavnostní vestičce vystoupal se zvonkem na ruce po štaflích vzhůru k nebesům, kam stoletý zvon na stoletý dubový závěs přichytil a zajistil. A další Tomáš, tentokrát zvoník, na zvon pak slavnostně zazvonil.
 
No, slavnostně? "Oni mě na toho zvoníka ukecali dneska ráno a já neměl vůbec čas a na čem se to naučit. Podle toho to taky vypadalo," přiznal božskou zvoník Tomáš.
 
A tak si tak říkám, že raději s tím umíráním ještě nějakej ten pátek počkám, aby měl zvoník Tomík, přezdívaný Tyčka, čas se to pořádně naučit při vyzvánění starším sousedům či sousedkám, kterým dám rád a ochotně přednost.  :-) -sv-
 
Viz také www.lestinausvetle.cz - článek zde
 
 

—————

Zpět