Roj Perseid je tady

13.08.2018 00:42
Ani letos nás prach z komety Swift-Tuttle nemine a zájemci, kteří vydrží dlouho do noci, se tak mohou těšit na pravidelnou nebeskou podívanou, která se trefila do vhodné fáze Měsíce. Píše dnešní server technet.idnes.cz zde.
Kdy ta podívaná nastane? V noci z neděle na pondělí od půlnoci do čtvrté ranní. Pokud bude jasné nebe, stojí zato vydržet, zůstat střízlivý a nejít spát. Nalézt si někde ve tmě dobré pozorovací místečko, kochat se krásnou podívanou, počítat padající hvězdy a přát si přitom něco, co je vaším tajným přáním. Ale něco pozitivního, žádné katastrofy, prosím, nikdo nepřivolávejte, nebo jedna z těch létavic přistane na vaší střeše, balkóně nebo bavoráku na ulici pod oknem.
 
Já jsem takhle Perseidy vyhlížel již před 25 roky na balkóně prostředního věžáku v Perle Posázaví. Moje dvě přání se mi tenkrát do roka splnila. Napsal jsem o tom jeden ze svých prvních fejetonů Perseidy nad Ledčí, který vyšel v Ledečských novinách č. 8/1993 a který jsem vám připomněl loni na den přesně před rokem zde
 
Tak vám přeji dnes v noci jasné nebe a potom alespoň jedno splněné přání. -sv- 
 
Novinky.cz přinesly v pondělí 13. srpna v 11:50  článek:
 
Tak takové jsem viděl taky!
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Perseidy jsem dnes v noci vyšel na zahradu pozorovat pět minut po půlnoci a strávil jsem tam v pyžamových trenclích a triku s nápisem Nejsem ranní ptáče asi tak 20 minut. Přání, aby mi sloužilo zdraví alespoň tak, jak doposavad, jsem po chvilce vyměnil za potřebnější, a to zrovna ve chvíli, kdy jižní oblohou profrčela od shora dolů jedna jediná rychlá ohnivá čára. Přál jsem si zrovna, aby mi nechcípli králíci. 
S tím mým zdravím se to má totiž tak, že mi slábne zrak, ale zase sílí hmat. To však pro astronomické pozorování není žádná výhoda. Tak jsem mžoural přes počínající šedý zákal a ospalky na zamženou noční oblohu a vyčkával, jestli alespoň na chvíli neprozřu.
To nenastalo ani náhodou. Stačil jsem zaregistrovat ještě dvě padající hvězdy, pět blikajících letadel, jednu sovu, ale žádnou mléčnou dráhu přes celou oblohu a ani Venuši zářící, natož Věstonickou, ani Jupitera a už vůbec ne úzký srpek Měsíce. 
Pochybuji, že ty tři nebeské čmouhy, co jsem na desetinu vteřiny spatřil, byly vůbec Perseidy. Tři za 20 minut, to by těch 70 za hodinu nedalo. Zřejmě mají zase zpoždění jak před 25 roky, anebo jim nebeští dopraváci nařídili jinou objízdnou trasu asi přes Habry. 
Po 20 minutách mi začalo být chladno a tak jsem vyrazil do Hajan. Tam si nechám o Perseidách a svých nesplněných přáních alespoň zdát. :-)
(Ráno mi ze zpráv oznámili, že jsem měl vydržet až do druhé. To prý jich létalo požehnaně a spatřit je měli šanci i šediví slepouši s dobrým hmatem.)
Kdyby bylo po mém, 
tak bych se stal stromem, 
šedý zákal neměl 
a na hvězdy čuměl.
Celou noc! 
 
Jednou k tomu dojde,
až mé tělo pojde.
Pak mu, prosím, přijďte
na pomoc.
:-)
-sv-

—————

Zpět