Propojení již existuje

13.07.2018 08:25

Jak napsal Peter Šuplata z Bernolákova (SR) v komentáři k podpisu Petice proti výstavbě cyklostezky chráněnou oblastí Stvořidla zde, propojení měst Ledeč - Světlá pro cyklisty existuje. 

Na kole môžu ísť okolo po ceste, veď tam je!!

Pro maminky s dětmi také. A hned několik. Na kole, vlakem, pěšky.

Při hledání informací o turistice po Stvořidlech a Posázaví jsem na internetu narazil na jeden opravdu zajímavý web a několik taky výstižných článků.

Ten web se jmenuje zkráceně Kolem Ledče 7x a nabízí cyklistům celkem 12 okruhů po okolí Perly Posázaví. Jedním z nich je okruh nazvaný Přes dva kopce, který, když ho pojedete opačným směrem, nabízí trasu: Ledeč - Háj - Stvořidla a zpět pak třeba Stvořidla - Dobrovítova Lhota - Ledeč nebo Stvořidla - Háj - Sluneční zátoka - Ledeč. Nebo můžete zvolit střední východní okruh a ten vás po trase Ledeč - Háj - Stvořidla - žel. st. Smrčná - žel. st. Mrzkovice - Dolní Březinka - Na Rozkoši dovede až do Světlé třeba na ten zámek, o kterém mluví světelský starosta zde.

Stránky jsou dobře zpracované, nabízí všechny potřebné údaje včetně názvosloví, délky trasy, převýšení, fotogalerie, kde naleznete třeba všechny studánky (až na tu Mariánskou) a smírčí kameny v okolí, hrady či jejich zříceniny a další zajímavá místa. Mě osobně zaujal velký severovýchodní okruh, který vede i přes obydlenou zatáčku Štěpánov a který mám po částech již najetý. Musím ještě trochu potrénovat a zkusit ho do své sedmdesátky zvládnout celý. :-)

Druhý web pro méně zdatné a pohodlnější turisty jsem ve stejné kvalitě a podrobnostech marně hledal. Proto se musíte spokojit jen s tímto seznamem vlakových spojů do Stvořidel - viz zde. Na mapce můžete vidět, že vám posázavský pacifik zastaví přímo u mostu do kempu na Stvořidla. Pokud některého "osvíceného" potentáta nenapadne vyasfaltovat pruh po pražcích mezi kolejemi pro cyklostezku, tak se tam můžete dostat pohodlně jak z Ledče, tak ze Světlé vlakem, možná vám do vlaku dovolí si vzít i kolo, kočárek, nebo vozíček, z pohodlí a oken vlaku si pak cestou prohlédnete tu nádheru chráněné přirodní rezervace Stvořidla. To jsem si už vlakem také několikrát vyzkoušel a pěšky třeba zde. :-)

Objevil jsem i několik článků - viz zdezdezde, zde, které mi dávají za pravdu. -sv- 

Zapomněl jsem, já hlava vrbová, ne na berlu mrazilku, ale na cestu po vodě! Na lodi! To jde jenom ze Světlé do Ledče - viz zde. Tam ale kočárek ani vozíček nevměstnáte! :-)

—————

Zpět