Světlá to nevzdává II

12.07.2018 00:12
Spojení Světlé s Ledčí přes malebnou lokalitu Stvořidel podél řeky Sázavy je myšlenka, kterou se snaží zrealizovat mikroregion Světelsko. Stezka by měla nést jméno Jaroslava Foglara, který svou tvorbou ovlivnil celé generace dětí a na Sázavě řadu let tábořil se svým oddílem Pražská dvojka. Podle starostů dotčených měst by cyklostezka propojila nejatraktivnější místa regionu a přilákala do něj více turistů.
Napsal Havlíčkobrodský deník ve svém včerejším článku zde
 
A pokračuje vyjádřením světelského starosty:
„Naší představou je nabídnou takovou spojnici – z ledečského hradu přes Sluneční zátoku a Stvořidla na světelský zámek. Lidé by se mohli svézt po cyklostezce, někde přespat, podívat se na hrad v Ledči, v Lipnici, navštívit náš zámek nebo podzemí. Kvůli tomu už se rodinám vyplatí zůstat tu delší dobu. Návazně na tuto myšlenku jsme také vytvořili vyhledávací studii, kterou jsme k vyjádření předali na odbor životního prostředí Kraje Vysočina."
Světelská radnice vyjádření respektuje, vysněné cyklostezky se ale nevzdává. 
„Naším cílem v žádném případě není poškodit zdejší přírodu, to bychom byli sami proti sobě. Nad vyjádřením kraje si společně s ostatními starosty sedneme a dohodneme se, jak budeme postupovat dále. Je potřeba říci, že není vypracovaný žádný projekt, jednalo se pouze o vyhledávací studii. Pro nás to určitě není konec," doplnil Jan Tourek.
Cyklostezka by podle něj otevřela malebné území podél řeky Sázavy širší veřejnosti. 
„Nemyslíme přitom jenom na cyklisty, ale i na maminky s kočárky nebo na vozíčkáře, kteří se sem v současnosti nemají šanci dostat,“ nastiňuje svou vizi světelský starosta. 
K propojení cyklostezky mezi Světlou a Ledčí nyní chybí asi šest kilometrů, z nichž necelé dva kilometry by měly vést právě přes Stvořidla. 
„Ať se to někomu může zdát jako nesmysl, pro nás má tato cyklostezka velký význam,“ dodal Tourek.
Je proto zřejmě na čase vytisknout Petici proti výstavbě cyklostezky chráněnou oblastí Stvořidla, která má k dnešku 347 podpisů, a předat ji těm, kterým je adresována! 
 
Jako 345. tuto petici podepsal Peter Šuplata z Bernolákova (SR) a přidal tento komentář:
Bol som na Stvořidlách pred týždnom. Je to neuveriťelne krásna príroda. Škoda by bola ju zdevastovať. Na kole môžu ísť okolo po ceste, veď tam je!!. A keď chcú vidieť prírodu okolo turistického chodníka, prosím, veď aj im narástli nohy.
Přečetl za vás v Havlíčkobrodském deníku a v Petici  -sv-

 

—————

Zpět