Svěcení zvonu

15.06.2018 00:15
Tak nejen v kopuli věže ledečského hradu, ale i na závěsu zvonu ze štěpánovské zvoničky by mělo být uchováno jméno našeho rodu. Podle mého čerstvého zjištění by na závěsu zvonu mělo být napsáno "starosta Vrba L.P. 19.." a pak taky "K oslavě Boha 1919". Ten vytečkovaný letopočet se ještě pokusím zjistit před samotným svěcením, ale v každém případě se bude jednat o letopočet prvorepublikový. Svěcení má proběhnout příští sobotu 23. června 2018 po 14. hodině při srazu rodáků na štěpánovské návsi. Třeba se nám podaří pořídit i nějakou detailní fotečku "dědova" zvonu. :-)
 
Jak takové svěcení může vypadat, jsem se dočetl na stránkách boroko.cz:
Svěcení, žehnání zvonů (předmětů) liturgické úcty a žehnání sakrálních staveb (benedikce) v katolické církvi mělo a má dodnes posvátný slavnostní charakter, při kterém se používá svěcené vody, kadidla a olejů (křižmo). Žehnáním (dle římského benedikcionálu) je zvon přijat pro církevní život. V ostatních církvích je svěcení nahrazeno kázáním a motlitbou. 
Standardně provádíme na vaše přání vyzvednutí a montáž zvonů během slavnostní mše svaté v den svěcení zvonů. Průběh svěcení je různý dle zažitých zvyklostí v dané oblasti. Standardně se v dnešní době zvony světí před kostelem, kaplí a po vysvěcení se ihned instalují do věží. V menší míře se zvony světí v kostele a po skončení slavnostního obřadu a mše svaté se zvony vyvezou z kostela a instalují do věže, nebo se nainstalují následný pracovní den. 
Zvony se zpravidla světí také u kapliček, pro kterou je zvon určen nebo se zvon vysvětí v kostele farnosti, do které kaple patří a zvon se následně převeze a instaluje do věže kaple.
Tedy teoreticky jsem na svěcení již dopředu připraven, prakticky uvidíme za týden. Stavební úpravy štěpánovské návsi a úklid po nich již také finišují. Mělo by se vše během týdne stihnout. Pak snad už jenom, aby se to současné sychravé počasí zase umoudřilo, nějací ti rodáci se sešli a "dědův" zvon je mohl doma pozdravit svým téměř stoletým hlasem BIM - BAM. Ženský BIM a chlapy BAM.
 
Ale třeba nás ještě čeká nějaké překvapení a něco nového z historie zvonu se během projevů a svěcení dozvíme. Uvidíme, uslyšíme. :-) -sv- 

—————

Zpět