Svatba na Notorburgu

16.04.2017 00:16
Seriál Kuriozní svatby zakončíme dnes článkem z Ledečských novin č. 8/2009, který v prvním odstavci popisuje netradiční svatbu na Notorburgu a v druhém již tehdy před osmi roky rekapituluje místa kuriozních svateb, o kterých náš seriál byl. 
 
Pan Jaroslav se rozhodl svoji milovanou Kačenku pojmout za ženu uprostřed příprav největší letošní bitvy v celém Posázaví u fiktivního hradu Notorburg. Stalo se tak na louce pod Sechovem v pátek 17. července 2009 v 15 hodin odpoledne za úmorného horka a před zraky stovky udatných bojovníků a přítulných bojovnic. Hlavní kostymérka a švadlena celé akce, Renda Lédlová, oblékla oddávajícího starostu a paní matrikářku do dobových kostýmů, aby mohli uprostřed louky předstoupit před snoubenecký pár a donutit je k vyřčení zákonem stanoveného slůvka ANO. Stalo se tak dobrovolně, bez použití práva útrpného. Právo první noci nebylo též nutno použít, pan Jaroslav se o vše postaral sám. 
 
Po Stvořidlech, Sluneční zátoce, skautské základně v Horkách, ledečském hradu, Křížné studánce u Horní Paseky, louce nad Kamennou Lhotou, hospůdkách u Kobose, u Vlka, penzionu Hop, po zámečku a hospodářském dvoře ve Vilémovicích, louce u Nezdína a opuštěném kostele v Zahrádce to bylo další ze zajímavých a netradičných míst, kam ledečská matrika se  svým úřadem na přání svatebčanů ochotně dorazila. A to nás ještě letos čekají další svatby na hradě, v Zahájí, na Horní Pasece a na geometrickém středu ČR v Číhošti. -sv-
A na úplný závěr seriálu ještě přidám veršovanou svatební gratulaci, kterou jsem kdysi před více jak třiceti lety sestavil a poté i několikrát použil v písemné formě a jednou dokonce i novomanželům odrecitoval zpaměti jako právě teď vám:
 
Nenajdete v receptáři, jak se štěstí peče,
ani v mládí, ani v stáří vám však neuteče,
budete-li smůlu škvařit na úsměvu s vtipem,
vprostřed nudy smíchem zářit a vyspraveným zipem
uzavírat závist hrubost v obnošené džíny, 
život totiž není blbost, blbost je být líný,
blbost je hned znecitlivět, blbost je hned vzdát se,
celý život nudně civět, zapomenout smát se.
 
Život ten si zařizuje každý tak, jak umí,
ať už na přídi si pluje, či na zádi čumí,
nesmí ale v podpalubí přecpávat se šrotem,
jenom hlupák se rád chlubí, když sejde se rok s rokem,
že už našel v receptáři, jak se štěstí peče,
přitom z jeho mastných tváří čůrkem sádlo teče.
:-)
-sv-
 

—————

Zpět