Přes Stvořidla asfalt NE!

03.07.2018 00:03
A JE TO TADY! Z KRAJSKÉHO ÚŘADU ZAZNĚLO NE!
 
Krajský úřad nedoporučuje Světlé nad Sázavou pokračovat v přípravách stavby cyklostezky skrz přírodní rezervaci Stvořidla. Tak zní vyjádření odboru životního prostředí. Je tak víceméně jisté, že asfaltová stezka podél Sázavy nevznikne.
 
Radnici ve Světlé hejtmanství vůbec nepotěšilo. Starosta Jan Tourek už přiznal porážku. „Chápu to tak, že v tom smyslu a v podobě, v jaké jsme cyklostezku plánovali, není její vybudování skrz přírodní rezervaci Stvořidla povolitelné," zklamaně konstatoval světelský starosta.
„Odbor životního prostředí nedoporučuje zpracování dalších stupňů projektové dokumentace a realizaci záměru dle předložené vyhledávací studie s navrženými parametry a asfaltovým povrchem," píše se doslova v dokumentu, který má iDNES.cz k dispozici.
 
Důvodem pro takové rozhodnutí je cennost chráněné lokality, její geomorfologie i v ní žijící fauna a flóra. Podle odboru životního prostředí by to všechno stavbou asfaltové stezky a jejím následným provozem až příliš utrpělo.
 
Úřad zároveň nevidí důvod, proč by právě v tomto případě měly být povoleny výjimky k zásahu do rezervace. Ve svých závěrech vychází mimo jiné i z biologického hodnocení, které si nechala světelská radnice zpracovat v průběhu loňského roku. Jeho autor rovněž naznal, že asfaltová cyklostezka je s přírodní rezervací neslučitelná.
Zdroj: iDnes 
 
Přečetl za vás již včera na iDnes -sv-

—————

Zpět