Paříž na dvoře

17.07.2018 09:43

Tak předminulou sobotu ještě Vikingové obléhali na louce u lomu Velká stráň pařížské hradby a minulou sobotu z těch hradeb a strážné věže zbyla již jen hromáda štěpinek u nás na dvoře chalupy ve Štěpánově. Postaraly se o to moje dcery. Nejstarší TaRenda jako organizátorka bitvy mi dřevo poskytla za zvučení akce a za odvoz dřeva z bojiště, nejmladší, které taky říkám Štěpinka, mi se svým milým Pepou rozbořené hradby odvozili na třech vrchovatých kárách hned v neděli po bitvě až na chalupu a zavalili mi s nimi celý dvůr. Jak ten kůň, ne svatomartinský, ale trojský - dřevěný. O vše ostatní jsem se už musel postarat sám a rád. Jsem přeci kromě pisálka a zločince taky dřevorubec.

Povětšinou pětimetrové smrkové a borové odřezky z pily jsem pokrátil motorovkou a cirkulárkou na třiceticentimetrové kousky a ty pak sekerkou rozštípal na menší štěpinky, které vidíte na fotografii níže. Trochu mě z toho sice ještě dneska bolejí ručičky a nožičky, ale to se podá. Hlavně, že bude s čím zase v zimě topit a že mám dál všechny prsty. :-)

Protože mám rád kromě tepla z krbu i statistiku, spočítal jsem si včera večer v posteli, že toho dřeva jsou tak tři kubíky a štěpinek více jak 5000 kusů. Zapojil jsem do toho svoje IQ foxtériera a usoudil, že každá z nich mi prošla rukama tak pětkrát a ještě při rovnání jednou - dvakrát projde. Ze dřeva jsem před rozřezáním postupně vytahal kleštěmi a kladivem na pět stovek hřebíků z toho 100 ks stovkových, které jdou dál použít. :-)

Francie sice tuto neděli porazila Chorvaty ve finále MS v Moskvě 4:2 (fandil jsem Chorvatům, jako sobotu předtím Vikingům), ale o Paříž přišla. Mám jí celou rozštípanou u nás na dvoře. 

Merci, TaRendo a Štěpinko! :-) -sv-

  Sobota 7.7.2018 v 14:15          Sobota 14.7.2018 v 9:44 u nás na chalupě. Foto -sv- 

—————

Zpět