Mrzne!

26.09.2018 07:43

Dnes ráno jsem vypustil Falca na dvorek a šel si natrhat kopřivy do čaje. Naboso v pantoflích a pyžamových trenclích. Kopřivy pokrýval slušný šedivák. A pak že mráz kopřivu nespálí! Moje čajová sezóna z čerstvých kopřiv tím skončila. Nahradí ji sezóna ze sušených. :-) Šedivák ozdobil nejen kopřivy, ale i skla Fabie vedle nich stojící. Tam ale s východem slunce zmizí. Kéž by s tím šedivák zmizel i z mých tří vlasů, plnovousu a srdce! 

Dešťová voda ve vaničce pod okapem zamrzla, síla ledu je snad čtyři milimetry! Musel jsem do něho udeřit pěstí, abych ho rozbil. Pohledem na teploměr jsem odečetl -2o C, a to bylo půl osmé! Za štítem sousedovic stodoly již vykukovaly sluneční paprsky. Zavolal jsem na Falca, pelášil okamžitě domu, asi ho ten šedivák taky zaskočil a mrazil ho jako mě do tlapek. Vlastně v jeho případě do tlap.

Posnídám, dojdu pro dřevo, zatopím a ohřejeme si svoje tlapy u kamen, řekl jsem si. Alespoň dopoledne ke kamnům vlezem. Září - ještě tam budem. Ještě před měsícem jsem si tady ale vesele notoval: Svatá Anna, chladná zrána a dnes na svátek Andrey tu je mráz, jinovatka a led! Ta asi svatá nebude, protože to je jméno pro charismatickou ženu, plnou šarmu, sebevědomí a odvahy.  :-)

A tak si dál říkám: Odpoledne budu muset uklidit jablka na lískách do chalupy, nastlat svini Vaňkovi, ať nám do voleb nezmrzne, a pokud se namrzlá tráva z raního šediváku nevzpamazuje, začnu králíky krmit senem. Letos ho ale moc nemám. Králíků taky ne. Ty dva letošní vykrmené samce co nejdříve zabiji a zbaštím, naštěstí jim Štěpánka nedala žádná jména. To by se zabíjelo hůř, i když záleží na jméně, že jo. Takovýmu Džunganovi a Mimoňovi bych za uši dal s gustem. :-) Ale kdo by je zase s takovými jmény a povahou ještě krmil? No a samotné samici ta troška sena snad do jara vydrží. A pak ji dám připustit a začnu sekat novou trávu. Taky brambory budu muset vykopat a posbírat. Těch moc nebude. Bylo sucho, myši se přemnožily a nať brzo uschla. 

Můj hospodářský rok letos nějak rychle a brzy končí. Ale snad nás ještě čeká babí léto, co říkáte, Andreo? Pozdravuji na Fírčák. :-) -sv-

—————

Zpět