Tajemník Jarda

04.12.2018 09:37

Byl jsem pátý na řadě. Jako první šla do ordinace tak stopadesátikilová paní, kterou doprovázel její manžel. Asi mě poznala, neboť mu po mém příchodu do čekárny něco šeptala do ucha. Po ní pak už následovali jen samí chlapi. Naproti mně seděl vysoký udržovaný sedmdesátník, který se mi pochlubil, že jde pouze na vyndání stehů po operaci mateřského znaménka. Já mu nato odpověděl, že mám rozřezané chodidlo a že jdu na převaz po propuštění z nemocnice. Chlápek před námi však v ordinaci trávil delší chvíli, tak jsem kolegovi naproti sdělil pár zážitků z okresní nemocnice, hlavně ten, jak ocelová spona ze sešívačky odrovnala dvousetkilového mladého chlapa a jak jsem se mu snažil pomoc získat nějaké odškodnění.

"Víte, já jsem byl dlouhá léta ledečským starostou a vždy jsem se snažil sociálním případům pomáhat. Vím, na koho se obrátit, dokáži případ popsat a argumentovat," zakončil jsem svůj krátký monolog.

Kolega zpozorněl, zadíval se na mě a povídá: "A nechodil Váš syn na zemědělské učiliště tady ve Světlé? Já jsem ho učil. David vždycky nosil do školy Ledečské noviny a městské prospekty."

"Ano, to je můj syn, sice nevlastní, ale nosí moje jméno a říká mi táto. Ale on tam vyštudoval ten maturitní sociálně správní obor," upřesnil jsem.

"Jo, jo, to bylo v době, kdy byl Jarda Doležal, ten je taky ze Světlé, v Ledči tajemníkem. My jsme spolužáci," přidal kolega.

"Jarda tajemníkem nebyl, na to neměl vzdělání, ani schopnosti. On byl místostarosta. Byli jsme kamarádi a dost toho na radnici dokázali. Ale jemu později narostl politický hřebínek a udal mě," uvedl jsem vše na pravou míru.

"A co David? Co teď dělá?" převedl kolega řeč rychle jinam.

"David? Reprezentuje Českou republiku v americkém fotbale. Se svými 188 cm a 135 kily k tomu má dobré předpoklady. Dobře jsme ho nejen vychovali, ale i vykrmili :-)" stačil jsem mu odpovědět, než vešel do ordinace.

Zůstal jsem na chvíli v čekárně sám.

"Tak Jarda a tajemník? To by to vypadalo, to by to dopadlo, vždyť neuměl ani táhnout myší :-)," usmíval jsem se pod vousy, jak pitomeček pitomá. :-) 

To rozum nebere, jak se dají věci překroutit!? -sv-

 

 

 

 

—————

Zpět