Stanouši, vstávej!

22.10.2016 09:33

Po pátečním ponocování jsem si v sobotu trochu přiležel. Do noci jsem na svém PC se sluchátky na uších sledoval filmový záznam z pekelného koncertu skupiny AC/DC z roku 1992, kdy mně bylo 39. Ne, že bych byl do dneška tak náruživý fanda hard rocku, ale takhle občas si záznamy zajímavých koncertů z těch dob rád zhlédnu a poslechnu, ať vím, vo co šlo a vo co de! Tak tomu bylo třeba při nezapomenutelných koncertech Phila Collinse, Freddieho Mercury, Bruce Springsteena nebo, abych nechodil tolik daleko, třeba také českých skupin Tata Bojs nebo i Buty. Moje sluchátka by vám mohla vyprávět, co všechno mi už musela hustit do uší. Od ejsídýsí ječáku Braina Johnosona až po Píseň o smrti neviného blázna Laďky Kozderkové. :-) 

Tak se nedivte, že se mi po žhavém koncertu AC/DC nechtělo vstávat do toho říjnového chladna, když mi to můj pes Falco navíc pro tentokrát toleroval. Rádio už od časného rána, kdy jsem jinak zvyklý vstávat, vyhrávalo, v posteli bylo příjemné teploučko a smrádek, tak jsem poslouchal Dobré ráno s Dvojkou a přitom lenošil a podřimoval.

Do toho mého podřimování se najednou několikrát ozvalo: "Stanouši, vstávej, Stanouši, vstávej!" Protřel jsem si oči a uši, kdo mě to volá, ale za oknem nikoho nevidím a v seknici se mnou leží jenom pes. Že by Falco? A v tom se to opakovalo: "Stanouši, vstávej!" Tentokrát to bylo ale už s hudbou a nebylo to Stanouši, ale starouši, nebylo to živě, ale reprodukovaně a nebylo to ze zápraží, ale z rádia. 

To bývalá dívčí skupina Schovanky, dnes Stařenky, zpívala z rádia svoji současnou píseň Starouši, vstávej – zvonivé country blues, které mě vytáhlo z postele a já v noční košili začal tancovat kolem stolu, až Falco nevěřícně kroutil hlavou, a ta mu zůstala na stranu jako Milošovi po telefonu s ministrem kultury. :-)

Bylo to krásné pozdní vstávání, na krásnou bluesovou hudbu a zpěv stařenek Schovanek, které pamatuji jako nádherné mladé holky., co na mě po ránu volají: Starouši, vstávej.  Poslechl jsem je, dal si kafe, to nejčernější, co mám rád, a napsal tenhle fejeton. :-) -sv- 

—————

Zpět