Stanley Cup v Ledči

19.08.2016 00:04

Stalo se před 10-ti lety

Před 10-ti lety mohli Ledečáci na vlastní oči zhlédnout jeden z nejslavnějších a nejcennějších sportovních pohárů. Stalo se tak v pátek 4. srpna 2006 a tím pohárem byl slavný Stanley Cup, stříbrná 15,5 kg těžká trofej pro vítěze kanadsko-americké NHL, který do Perly Posázaví přivezl Josef Vašíček, hokejista vítězného týmu Carolina Hurricanes.  

V pátek 4. srpna po obědě se Josef Vašíček na půl hodinky zastavil s pohárem na ledečské radnici, kde se setkal s vedením města, vedením hokejového klubu HC Ledeč a zaměstnanci ledečského zimního stadionu. Na slavného hokejistu a ještě slavnější pohár čekala před radnicí stovka obdivovatelů, zájemců o fotografii či autogram, s hokejistou přijeli do Ledče i jeho rodiče. Mladý český reprezentant a odchovanec havlíčkobrodského hokeje poté odcestoval do svého rodného města Havlíčkova Brodu, kde na zimním stadionu a v restauraci Hurikán 63 oslavy zisku trofeje vyvrcholily.

O pět let později 7.9.2011 Josef Vašíček tragicky zahynul při havárii letadla JAK-42 u ruské Jaroslavle společně s celým týmem Lokomotiv Jaroslavl. 

Josef Vašíček (12.9.1980 – 7.9.2011) začal s hokejem v Havlíčkově Brodě. Sezóny 1996/97 a 1997/98 odehrál ve Slavii Praha. Potom odešel do zámoří, kde se postupně probojoval do sestavy Caroliny. S Hurricanes získal v ročníku 2005/06 Stanley Cup. Hokejista s číslem 63 poté ještě v NHL oblékal dres Nashvillu a New York Islanders. Od sezóny 2008/09 hrál za Jaroslavl. Od roku 2003 oblékal i národní dres, s nímž získal v roce 2005 zlatou medaili na MS ve Vídni, kde ve finále porazil národní tým ČR Kanadu 3:0 a Josef Vašíček byl střelcem poslední branky přes celé kluziště v čase 59:07.

Jméno Josefa Vašíčka nese hokejový turnaj starších a mladších žáků, jehož 5. ročník proběhne letos v září v ledečské ATOS aréně, ve které Josef Vašíček byl též aktérem zahajovací buly počátkem roku 2005 a také vedoucím první pětky při poklepání základního kamene stavby zimního stadionu v kvěrnu 2004, nebo účastníkem besedy s žáky ZŠ v ledečském kině v následujícím roce.  -sv-

Další ročník jednoho z nejprestižnějších dvoudenních turnajů žáků se rychle blíží. Hned první zářijový víkend změří svoje síly mužstva Starších žáků a o týden později je napodobí jejich Mladší kolegové. Turnaj je již dávno obsazen a probíhají poslední organizační přípravy. V kategorii STŽ obhajují putovní pohár hráči BK Havlíčkův Brod v kategorii MLŽ by zase rádi odvezli pohár opět na Moravu hráči Brumova Bylnice. 

(zdroj: www.hcledec.cz)

 

—————

Zpět