Přísnější metr

04.05.2017 00:21
Ve včerejších Událostech v regionech na ČT24 byla odvysílána reportáž z Liberecka, která se v mnohém podobala situaci na Rašovci s tím rozdílem, že na Liberecku má ČIŽP přísnější metr!
 
Na statku v Machníně u Liberce vznikla nelegální skládka stavebního odpodu. Inspektoři životního prostředí kvůli ní dvěma společnostem uložili pokutu v řádu statisíců korun. Pokutu nikdo nezaplatil, skládka je v Machníně dál.
 
Zbytky cihel, odfrézovaný asfalt, stavební materiál, suť. Nelegální skládka na bývalém statku v Machníně zabírá plochu asi tří fotbalových hřišť ...... podnikatelé sem začali navážet hromady suti. Samozřejmě z toho měli finanční prospěch, protože pokud by odváželi na skládku, tak tam by za to museli platit.
 
Docela mě to šokuje, že si to někdo dovolí.
 
Na hromady stavebního odpadu v roce 2015  upozornil obyvatel Liberce.
 
Jsou tam směsné stavební odpady a tam je nebezpečnost hlavně v tom, že mohou obsahovat těžké kovy, které se mohou vyluhovat do podzemních vod, nebo následně až zasáhnout podzemní vody.
 
Inspektoři společnosti potrestali pokutou. Skládka měla do konce letošního dubna zmizet. Zatím se tam nic ani neodvezlo, naopak možná přibyly odpody. V příštím týdnu se do Machnína inspektoři vydají znovu. Oběma společnostem hrozi ve správním řízení až milionová pokuta. 
Celou reportáž můžete zhlédnout zde. -sv-
 

—————

Zpět