Opravený hradní most

10.11.2018 15:36
Vysoký kamenný most, pod nímž do krátkého tunelu zatáčí železniční trať Posázavského pacifiku, je jedním z poznávacích znamení hradu v Ledči nad Sázavou. Více jak rok však pohled na most a z mostu narušovalo lešení. Během dvou let nechala správa hradu most po 180 letech opravit.
„Byl už léta v dezolátním stavu, z kleneb odpadávaly kameny. Bylo nutné je očistit, místy je do klenby doplnit a celý most nově vyspárovat,“ informoval kastelán hradu Luděk Šíma.
To proběhlo v loňské části rekonstrukce. V letošním roce dělníci pokračovali obnovou vrchní části mostu a vozovky.
„Dovnitř se dostávala voda, která v zimě pravidelně zamrzala. Kompletně jsme vyměnili technologii,“ dodal kastelán.
Loni ještě most zavřený nebyl. Práce prováděné na pilířích a pod oblouky ani turisty příliš nerušily. V letošním roce ale byla situace úplně jiná. „Museli jsme most zavřít. Práce jsme chtěli původně stihnout před červencovým začátkem hlavní turistické sezony,“ zmínil Šíma.
Nicméně teprve až když stavebníci odkryli jednotlivé vrstvy vozovky a nahlédli do „útrob“ mostu, zjistili, co vše bude třeba udělat. Stav mostu se vyjevil jako horší a oprava se prodloužila.
Správa hradu připravovala projekt na rekonstrukci mostu dva roky. Potřebovala k ní vyjádření celé řady institucí. Mimo jiné i majitele kolejí, které pod ním vedou, a dopravce.
„Železnice se ale stáčí do tunelu a přímo pod mostní klenbou nevede. Oprava se tak obešla bez výluk a narušení železniční dopravy,“ dodal Šíma.
Náklady na opravu kamenného mostu rozdělené do dvou let v součtu přesáhly pět milionů korun. S jejich úhradou správě hradu pomohl příspěvek od ministerstva kultury. Část pokryla i dotace od Kraje Vysočina a zbytek ledečská radnice.
Zdroj: iDnes 
 
Přečetl za vás a aktualizoval -sv-
  Fotografie z 7.11.2018  -sv-

—————

Zpět