Na lovu potápníků

06.05.2017 21:31

Před rokem jsem napsal, že o blízké setkání třetího druhu s kukačkou nestojím, protože je promiskuitní, což se mi ekluje. A letos od konce dubna již nedočkavě naslouchám, jestlipak se už vrátila. Až dneska jsem to její kukání zase uslyšel. A to je dobře. Vrátila se. Má 14 dní zpoždění, ale zato se ozývá celé odpoledne. Zase mi prorokuje, že tady budu až do sta let. Nevěřím ji už ani slovo, teda vlastně ani kuk. A je mi to šumafuk. Je to totiž pěkná lichotnice a taky podšívka. Snáší vejce do cizích hnízd. To o ní přeci ví každý. 

Ještě před hodinkou jsem ji zaslechl u bazénu, kde jsem byl na lovu. Ne ryb, ty v bazénu nemám, ale potápníků. Těch tam mám letos zase celou kolonii. Bazén je totiž od rybníka vzdálený ne víc jak 12 metrů. Tak se mi tam odtud vždycky nastěhují do bazénu. Přemýšlel jsem jak a tušil jsem, že jedině vzduchem, ale nikdy jsem je létat neviděl, a to mi nic ve vzduchu nad zahradou neunikne. Vždyť to dobře víte. :-) Zjistil jsem na internetu, že to jsou dobří letci a že létají v noci. Vylezou si z vody třeba na rákos a tam odsud startují. Vodu potmě rozpoznají prý podle odrazu měsíce. To jsem teda nevěděl, ale našel si zde. V bazénu však žádný rákos nemám, tak je musím vylovit ručně. Taky jsem se na internetu dozvěděl, že druhovým jménem se jmenují Vroubení, ale já bych řekl, že jsou spíš pěkně Vlezlí. Hlavně do bazénu. :-)

Letos jsem jich už nachytal přes deset. A pěkný macky. Dávám je do sklenice s vodou, jak děd Vševěd zuby a pak je taky všem ukazuji, než je odnesu zpět do rybníka. Vím, že se musí každých deset minut vynořit nad hladinu načerpat zásobu vzduchu, tak si tam na ně vždycky počíhám a naberu je do sklenice. Dneska jsem tak navečer chytil dva. Mám je ve sklenici uschovaný na zítra pro vnučku. Přijede mi popřát k svátku. Pak je půjdeme do rybníka vypustit spolu. 

Připadám si opravdu jak Cimrmanův děd Vševěd. Dokonce tak i nyní vypadám. Taky jsem kdysi míval vlasy, ale žena mi je vytrhala, kdo přišel, tomu dala. Ale hlavně ten taky čekával na trpaslíky u sudu s vodou. "Trpaslíci jsou dobří plavci," pravíval děd Vševěd. "Ale ve vodě dlouho nevydrží." No však to znáte. S potápníky je to stejné. Chytám zatím jen ty velké, tak 2,5 - 3 cm. Vypadají ohromně. Pozoruji je ve sklenici, jak si tam rejdí. Dočetl jsem se, že to jsou predátoři, že nepohrdnou ani mršinou, tak jsem jim tam předvčerejškem hodil topící se mouchu. Ani si ji za půl dne nevšimli, a to jich tam bylo pět! Teda mám na mysli potápníků. 

Až budu v létě vypouštět a čistit bazén, což je možné jen ponorným čerpadlem, tak dám pozor i na ty menší a pochytám je až na dně bazénu do sklenice a odnosím taky do rybníka. Všechny teda zachránit nedokážu, některé určitě sebere čerpadlo, ale co půjde, to pochytám. Oni jsou totiž nesmírně jako predátoři užiteční. Sežerou prý spousta larev od různé hmyzí havěti, hlavně komárů, za což je chválím a mám s nimi proto slitování. Pár by jich chtělo vypustit i na naši současnou politickou scénu, tam se to taky hemží pěknou havětí. Hlavně ti různobarevní předsedové, to je teda výkvět!

To mě teda zajímá, co ty potvory žerou v tom našem bazénu? Opět mám na mysli potápníky. :-)  Sice tam taky různá havět od podzimu plave, ale nejvíc tam vidím potápníků. Budu se jich na to muset asi zeptat. :-) -sv- 

   

—————

Zpět