Mamut na ledě

12.02.2017 00:12

Mamut na ledové ploše zimního stadionu. To tu ještě nebylo! A že se nebojí?

"Já bych tam teda nevlez...osobně," zaznělo nedávno z úst jednoho zas_tupitele.

Tenhle Mammoth má ale pro strach uděláno, vždyť je na úpravu ledu stavěný. 

No posuďte sami z přehledu jeho Základní technické specifikace

Jedná se o výrobek italské firmy WM, Gmbh založené v roce 1985. Firma WM patří mezi špičkové a inovativní evropské firmy, které se zabývají výrobou strojů a příslušenství na úpravu ledových ploch. V ČR a SR produkty firmy WM dodává společnost Transtechnik CS, spol. s r.o.

Stroj byl zakoupen od firmy Transtechnik CS, spol. s r. o., která zvítězila ve výběrovém řízení na dodavatele stroje. Kupní cena činila 2 999 000,- Kč + DPH v výši 629 790,- Kč. Kupní cenu bez DPH uhradilo ze svého rozpočtu Město Ledeč nad Sázavou a to formou poskytnutí příplatku správci zimního stadionu – společnosti TS Ledeč nad Sázavou, s. r. o. Nová rolba nahradí rolbu DESTAROL L1-PB, která byla doposud k úpravě ledu používána, byla 35 let stará a již dosluhovala a v týdnu minulém dosloužila úplně. Věříme, že nová rolba přispěje ke spokojenosti všech uživatelů zimního stadionu a zároveň zajistí ekologický provoz tohoto sportovního zařízení.  

(zdroj: www.ledecns.cz)

Když před 12-ti lety začala ledovou plochu na zimním stadionu v Perle Posázaví upravovat stařičká rolba DESTAROL, došlo ke kuriózní situaci, která nejprve byla vyhodnocena jako čpavková havárie. Napsal jsem o tom tehdy úsměvnou zprávu v Ledečských novinách č. 2/2005. Je krátká, tak vám ji zde uvedu celou. Vždyť trocha té nostalgie, nikoho nezabije. :-) 

PŘÍMO OD LEDU
Ve středu večer v přestávce mezi hokeji náhle z ničeho nic vypnul chladící kompresor. Ledová plocha vyžehlená rolbou přitom po chlazení přímo volala. V chodbě se připravovali další zájemci o hokej. Obsluha přiběhla k monitoru počítače, zírá nevěřícně na červené varovné hlášení: UNIK CPAVKU!
,,Co teď? Co se děje? Čpavek by byl přeci cítit! Mám vyhlásit havárii? Mám vyhnat hokejisty ven z chodby? Zavolám nejdřív dodavateli," napadlo obsluhu. Pan Verner zvedá telefon okamžitě: „Co? Čpavek? Nesmysl! To se musel počítač zbláznit, automatika pak vypíná kompresor a uzavírá chladící rozvody, zkus' zavolat Rossáky."
Dodavatel měření a regulace (firma ROSS) byl též okamžitě na příjmu a v obraze: „To bude nějaká blbost. Resetujte systém, odpojte sondu, shoďte napájení a pak znova vše pozapínejte. Zkontrolujte též sondu u mantinelů." 
Po sérii pokusů varovné hlášení zmizelo a kompresor se opět rozbíhá. Čpavek nikde cítit není. Ledová plocha se opět chladí.
Co se vlastně stalo? 
Příčina byla prostá. Poruchu způsobila rolba. Je totiž na plyn. Při úpravě ledu podél mantinelů se výfukové plyny z motoru rolby dostaly přímo k detekční sondě, a ta zplodiny vyhodnotila jako čpavek.
Banální příčina a jak dokázala prověřit bezpečnostní systém! Vida, jak to funguje.
Přeci jen na závěr ještě pár krátkých vět přidám: 
Taky jsme tenkrát mohli uvěřit varovnému hlášení a říct si: Já bych tam teda nevlezl!, zburcovat média, celý Integrovaný záchranný systém a podat trestní oznámení na neznámého pachatele pro obecné ohrožení dle § 179 tehdejšího trestního zákoníku. Ale stačilo se jen o příčinu zajímat, zeptat se a pochopit. 
To rozum nebere!? -sv-

—————

Zpět