Kaplička v Hrnčířích

12.09.2017 23:04

Kaplička v Hrnčířích nepatří mezi typické ledečské kapličky z několika důvodů. Je umístěna v centru města, jedná se o kapličku výklenkovou, které je součástí kamenné zdi, a v jejím sousedství tedy nemohly nikdy být žádné lípy ani jiné stromy s výjimkou břečťanu, který ji po léta ukrýval tak dokonale, že jsem ji v roce 2008 nemohl ani najít. Když jsem ji tenkrát objevil, tak jsem ji v jejím břečťanovém závoji vyfotil a přiřadil ji na digitálním letáku č.7. Slušelo jí to.

Dnes jí to sluší také. Břečťanového převleku ji zbavili a pořídili jí nový bělostný mak-up. Září nyní v září svoji čistotou z kamenné zdi do ulice Hrnčíře, jako lidový oltářík někde na venkovské návsi.

Neznám historii této kapličky a ani si pro ni nebudu tentokrát vymýšlet nějakou svoji pověst. Ne, že by mi došly nápady či schazela inspirace, to nehrozí, ale znám dobře restaurátora, který se postaral o její nový vzhled. Potkával jsem se s ním jak na Kovofiniši, tak v prvním polistopadovém zastupitelstvu, později na pečovatelské službě a ve stacionáři Oblastní charity, občas i v ledečském kostele. Kromě kapličky v Hrnčířích se také, myslím, postaral o úpravu studánky (pramenu) Na Potoce, o instalaci bazénu, altánu a oplocení v sídle OCH v Pivovarské ulici. Nepatří do kategorie těch chlubivých, tak nebudu jeho jméno uvádět, ale tímto Jirku, i když se naše cesty před třemi lety rozešly, zdravím. :-) Dobrá práce! -sv-

 Fotografie:  15.9.2017  Štěpánka a iPhone

    

—————

Zpět