Jsme příliš štědří?

08.05.2018 09:35
Žluté kontejnery na obnošené šatstvo jsou plné. Oblečení a obuv se válí po zemi. Takový obrázek nabízejí v posledních dnech a týdnech stále častěji sběrné oranžové kontejnery Diakonie Broumov hned v několika městech na Havlíčkobrodsku.
Obnošené šatstvo a obuv pravidelně „zdobí" okolí kontejneru Diakonie v Ledči nad Sázavou za supermarketem Billa. Před pár dny kontejnery doslova přetékaly v Havlíčkově Brodě, stejně tak v Přibyslavi, kde se staré šatstvo povalovalo kolem kontejneru u sportovní haly.
Už loni v létě se v médiích ale objevila informace, že Sociální družstvo Diakonie Broumov má vleklé ekonomické problémy a muselo propustit víc než třetinu zaměstnanců. Tratí kvůli silnější koruně i vyšší minimální mzdě. Podnik končil už v červenci 2016 se ztrátou kolem 2 milionů korun. Propustil desítky zaměstnanců, snížení počtu lidí má vliv i na vývozy žlutých kontejnerů. Zpevňování eura podle tehdejšího vyjádření ředitele Pavla Hendrichovského znamená snížení příjmů jak v Evropské unii, tak i mimo ni. Diakonie provozuje po republice síť 750 kontejnerů na použitý textil.
 
Jenže žluté kontejnery jsou plné i letos, a to každou chvíli.
 
Ve městech na Havlíčkobrodsku se v poslední době ale objevily i bílé kontejnery na textil, provozovatel je Nadace Sova, tyto kontejnery přeplněné nejsou. „Naše sběrné kontejnery najdete v 2 850 obcích po celé ČR,“ sdělila za nadaci Lucie Benešová, předsedkyně správní rady Nadace SOVA. Nadace spolupracuje podle Benešové se společností TextilEco.
 
„Asi jsme příliš štědří," posteskli ve své stížnosti na nevyvezené kontejnery obyvatelé Ždírce nad Doubravou a asi měli pravdu. Ve sběrných kontejnerech diakonie končí použité oděvy, které si lidé nakoupili u asijských obchodníků, zvyšuje se i objem šatstva, které lidé nakupují v obchodech se zbožím z druhé ruky často bezhlavě, takže šaty a boty obratem končí v kontejnerech.
Zdroj: Havlíčkův deník -sv- 

—————

Zpět