Kreslený humor

13.05.2017 00:13

aneb Jak jsem se nestal kreslířem

Možná někdo z vás ještě pamatuje časopisy jako Mladý svět nebo Dikobraz. Satirický a humoristický týdeník Dikobraz na svých 16 stranách byl vždy plný kresleného humoru a týdeník mladých Mladý svět kresleným vtipům věnoval v každém čísle jednu stránku, občas i tu titulní. Před 40-ti lety v těchto časopisech svoje kresby publikovali hlavně Vyčítal, Renčín, Jiránek, Daniel, Slíva, Kerles, Kantorek, Hlavín, Neprakta, Holý a další. Ten posledně jmenovaný měl na starosti v časopisu Mladý svět právě rubriku kresleného humoru. Navštívil jsem ho tehdy se svými vlastními kresbami, aby mi poradil, jak na to. Moje vtipy se mu námětem líbily, dokonce ho některé i rozesmály, ale doporučoval mi nalézt si svůj vlastní styl, kterým bych se dokázal odlišit a prosadit. Mít svoje vlastní postavičky, odlišné od ostatních. Asi jako on měl svého pana Pipa

Vyrazil jsem tenkrát také do redakce časopisu Dikobraz, který každý týden hýřil vtipem. Tam se se mnou moc nebavili. Zanechal jsem jim tam hromádku svých "vtipných" kreseb s tím, že je redakční rada posoudí a výsledek mi bude sdělen poštou. Vedoucím redaktorem tam tenkrát byl Jiří Daniel.

Po čase se mi opravdou poštou vrátily moje pokusy o kreslený humor z Dikobrazu zpět s poděkováním za snahu a se sdělením, že si z nich redakce nic nevybrala. Z dvacítky listů jich bylo deset polepeno úzkým proužkem hnědé lepící pásky a na něm byly v různém pořadí napsány tyto znaky: 0 , ? , N.  Představoval jsem si jak tříčlenná komise s tužkou v ruce obchází moje kresby a hodnotí 0 = nula bodou, ? = nerozumím, N = nevhodné. Mám ty listy i s hodnocením dodnes schované. Za nevhodné považovala redakce 8 let po srpnu 68 vtipy politické, erotické a dvojsmyslné. Ty mi tam, bohužel, převažovaly. :-)  Je třeba připomenout, že časopis Dikobraz totiž vydávala redakce Rudého práva. 

Dneska se těžko vysvětluje, jaký byl Dikobraz fenomén. Na jedné straně plný nechutné propagandy a přiblblých komunálních vtipů - vydávalo ho Rudé právo, vydavatelství ÚV KSČ. Na druhé straně jediný humoristický časopis, kde tiskli na pokračování třeba Haška (kterého si komunisti zcela neoprávněně přisvojovali) a vtipy tam s většími či menšími obtížemi publikovali výborní autoři jako Dušan Pálka, Oldřich Dudek, Pavel Rak, Neprakta, autorské duo Mikl, mladý kreslíř Michal Hrdý, (který bohužel brzo umřel) a další. zdroj: Lucie Lomová zde

Taková byla bohužel doba a já se tak musel dál živit projektováním, čehož nelituji. -sv- 

 

Ukázka mých kreslených vtipů z roku 1976. Kresleno tuší na kladívkové čtvrtky A4. Dnes už pěkně zažloutlé. Ten vlevo dole jako by mi předpovídal budoucnost. Ten vpravo dokazuje, že nejen já jsem spalchovací, psi by takový patník určitě uvítali. A ty dva nahoře snad komentovat netřeba. Ale pokud někdo nechápe, tak první by se mohl jmenovat Milostná předehra aneb Jak se to rozepíná? a druhý Zedníci chlastaj. Ten účet na zednické lžíci je aktuální, pivo stálo 1,70 korun a průměrný výdělek byl něco málo přes 2 tisíce. 20 piv x 1,70 = 34 Kčs, 6 panáků x 4,80 = 28,80 Kčs, dohromady 62,80 Kčs. Tenkrát ještě bez EET.

Všechny čtyři vtipy pak patřily do mnou oblíbené kategorie vtipů Beze slov. :-)

A ještě musím vysvětlit svoji přezdívku, kterou jsem vtipy podepisoval. Tak jako si Stanislav Neumann říkal Kostka, tak já jsem si již na střední škole vložil mezi své jméno a příjmení přezdívku Kule. :-) 

 

—————

Zpět