Půjdu volit

07.10.2016 09:29

Až teprve v pondělí jsem obdržel ve svém staronovém trvalém bydlišti volební lístky. Přivezla mi je hezká mladá dívka, podala mi je přes plot (Falco ji nechtěl pustit dál, já bych proti nebyl) a s úsměvem mě pozvala ke krajským a senátním volbám. Po téměř 40-ti letech bych měl letos jít volit ve své rodné vísce. Už jsem se těšil, že na mě zapomněli a byl rozhodnut, že k volbám tentokrát nepůjdu a už ani dál chodit nebudu. Šedomodré obálky jsem hodil na stůl a postupně je někam zahrabal.

No, nedivte se! Nemám s naší politickou scénou a zastupitelskou demokracií zrovna nejlepší zkušenosti a pak taky: vždyť není ani koho volit a můj hlas na tom stejně nic nezmění. Jenže, to bych nesměl mít svoji dceru Štěpánku. Ta mi dneska ráno zavolala:

"Tatí, kdy půjdeš k volbám? Dostal jsi vůbec ty volební lístky? A mně je taky poslali? Tak půjdeme spolu. Řekni, kdy. Zítra ale nemůžu, jsem celý den ve škole."

"A ty víš koho volit?" snažil jsem tu její rozhodnost trochu znejistit.

"Jasně! Přeci ty starosty a Tůmu. Vždyť si za ně v minulosti taky 2x do Kraje kandidoval a dokonce si se před 8 lety zúčastnil nějaké předvolební debaty místo lídra Dohody! A pak taky si za ně před 4 roky hrál fotbal, ne?" pokračovala rozhodně.

"Ty si na to pamatuješ? A co Senát? Tam máš taky vybráno?" pokoušel jsem ji dál znejistit.

"Mám. Vystrčila. Máma říkala, že si na tebe pamatuje, že jí posledně říkal, že jsi byl rovnej chlap a uměl držet slovo. On je sice ódeesák, ale asi taky bude rovnej chlap. Přeci se zasadil o tu přestavbu sálu na gymplu. Nebo ne?"

"No dobře. Ukecalas mě. Tak kdy přijedeš?" kapituloval jsem před tou její odzbrojující rozhodností.

"Navečer autobusem z Ledče. Jede přeci až k nám na náves. Počkej mě u autobusu, vem sebou volební lístky, stačí jen ty dva. Ostatní hoď do kamen. Tak platí? Já už musím běžet."

"Jo platí. Budeme tě s Falcem čekat," ukončil jsem hovor a šel hledat ty šedomodré obálky.

První, co mě zajímalo, když jsem je našel, byla kandidátka ČSSD. Vaněk s Doležalem na ní už nejsou, zaplať pánbů! Chlád je až na 32. místě. Chybí mi tam Joukl, toho je škoda.

Pak jsem ještě nahlédl do kandidátky ANO, kde jsem hledal Ledečáky. Boudník s Prchalovou jsou taky až na konci kandidátky. Tak to je k ničemu.

Ostatní volební lístky už ani prohlížet nebudu. Vyndal jsem z obálek jen ty dva, jak mi nakázala dcera, a ostatní hodil ke kamnům. 

Jo, a ještě ten Senát. Tak Senát a Vystrčil budou mít smůlu! Tady se volí do obvodu č.40 Kutná Hora. To je Strnad a Šanc. Sice je oba osobně znám, ale nebo právě, že je znám, tak jim hlas nedám. A Štěpánka taky ne.  

Poslouchat se musí, to jsem jí vždy kladl na srdce! A teď mi to vrací. A nejen to. :-) -sv-

 

 

 

—————

Zpět