Bombastické zprávy

20.08.2016 12:04

Po ránu mi do oka padl titulek ze serveru iDnes hlásající: „Ze skládky suti odlétl tunový betonový blok, dopadl na cyklostezku".

„Proboha, snad to nepíší o Rašovci!?" lekl jsem se a začal hltat podrobnosti této bombastické zprávy. Hned v úvodu jsem se ale ujistil, že se o Rašovec nejedná, ale že jde o podobnost čistě náhodnou. No jo, jsem to ale hlupák s IQ foxteriéra, vždyť v Ledči žádná cyklostezka neexistuje a skládka s betonovými bloky také ne! Tam by se přeci nic takového stát nemohlo! Tam umí dobře zametat. :-) Přitom nejen rolling stones (valící se kameny) lze nalézt v ledečské kotlině, ale i beatles - brouky. Ty ale hrající si na mrtvé! 

Když v minulosti 22. června 1972, za totáče, obrovské kamenné bloky z lomu Rašovec opravdu povětřím létaly, tak se o tom i psalo. Takovou informaci naleznete třeba v knize Františka Plevy Ledeč nad Sázavou – Dějiny města na stranách 146 a 147. Tu už snad nikdo neututlá ani nesmete ze stolu! – viz foto v příloze.

Při čtení toho článku na iDnes se mi však začaly vybavovat další asociace a podobnosti ne zcela náhodné. Dočetl jsem se dále, že prostory starého lomu na Bradle v Malém Beranově, kde létají ty betonové bloky, provozuje stavební firma jako skládku zeminy a stavební sutí a zasypává ho od roku 2007 tisíci tunami materiálu. Na Rašovci to jeden partyzán, řečený Džungan, zvládl za tři neděle, bez jakýchkoli povolení a těch tun tam nechal nasypat 7500! Na tomto webu je o černé skládce na Rašovci nasypáno také spousty podložených informací. Třeba zde.

V Ledči dále existuje starý lom Velká stráň a pod ním se před třemi lety taky začala s velkoslávou budovat cyklostezka. Kdosi sem na ni přitáhl 4 a půl miliónů korun, ale radnice je později raději vrátila, aby pro zpackanou cyklostezku nemusela vracet dvojnásobek. Nejen balvany na Velké stráni toho byly svědky a nejen s balvany to ani nehnulo. :-)

Pak jsem si ještě při čtení článku o valícím se balvanu vzpomněl též na situaci z května 2006. Tehdy jsme přitáhli do Ledče těch miliónů více jak 3x tolik, co venkovský právník, abychom zajistili nestabilní skalní masívy. Ne pouze proto, abychom si na ně šáhli. :-) Zrovna v dobu, kdy se začaly objevovat kritické hlasy, že je to zbytečné, že žádné kamenné nebezpečí nehrozí, že jsme ty skály až moc „vojebali", se jednoho krásného dne ze skály pod hradem zřítil po dvacáté hodině na dvorek rodinného domku v Pivovarském údolí do míst, kde si těsně předtím hrálo malé děcko, tunový balvan, který naštěstí nikoho nezranil. A tak jsme museli přitáhnout dalších 4 a půl milionů korun a zajistit i západní stěnu skalního masivu pod ledečským hradem. Tenkrát to bylo na základě nepříznivých klimatických vlivů, dnes se už ve všem jedná o nepříznivé vlivy politické, v Ledči k tomu navíc i zas_tupitelské. :-) 

Zprávy o tom byly ihned zveřejněny na ledečském webu, odkud je převzaly Noviny Havlíčkobrodska Vysočina a Cesta Vysočinou – viz přílohy.

Jo, příroda je mocná čarodějka a není záhodno ji pokoušet nebo si s ní zahrávat! -sv-

—————

Zpět